Aldrig mera krig
Samtal om Europa utifrån de heta somrarna 1914, 1939 och 1989
tisdag 11 november 2014 18:00 – 20:15
Studion Kulturhuset Stockholm • Fri Entré

Den 11 november 1918 ringde kyrkklockorna över Europa för att deklarera slutet på första världskriget. Sedan dess har den 11 november högtidlighållits i stora delar av Europa som Stilleståndsdagen. I år minns vi inte bara Stilleståndsdagen utan också Förintelsen under andra världskriget och Berlinmurens fall som beredde vägen för ett enat Europa.

Utrikesminister Margot Wallström deltar i högtidlighållandet av Stilleståndsdagen, tillsammans med Storbritanniens och Tysklands ambassadörer Paul Jonhston och Michael Bock.

Deltar gör också Henrik Bergren, historiker och journalist, och Hédi Fried, som överlevde förintelsen i Auschwitz och Bergen-Belsen.

Dessutom framförs dramatiserade scener ur Svetlana Aleksijevitjs roman ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” i regi av Hedda Krausz Sjögren, manus i samarbete med Jonas Jarl.

Vad har vi i Europa lärt oss av det förra seklet som var så präglat av krig och konflikter? Vad hände de heta somrarna som föregick krigsutbrotten och murens fall? Och hur kan vi undvika att nya krig bryter ut i Europa och i övriga världen?

Stilleståndsdagen arrangeras av Svenska Europarörelsen, Svenska Kvinnors Europanätverk, Svenska Paneuropaföreningen och Unga Européer.

Comments
0